Tuesday, June 29, 2010

JALAN2 DI ASTON


Last weekend I spent my time with kak faridah visiting some places around Aston. It was a beautiful sunny day and I really enjoyed my day with kak faridah, her kids and achik. We have visited Aston Manor Transport Museum, Aston Villa FC, Aston Hall and Aston Park. Actually there were many other places to visit, but time was very limited. As has been scheduled, Majlis Ilmu started at 1pm and finished at about 4pm.

I was really tired and something happened on that night...I unpurposely slept while talking to my dear abg maizul (what an awful manner) ..I am really sorry abg..I never meant to ignore you..huhu..I will try to make sure it will never happen again.

Wednesday, June 23, 2010

MASAK-MASAK


Saya nak masak apa hari ni ye??Dah kering idea fikirkan menu yang nak dimasak (padahal bukan masak tiap-tiap hari). Saya dah bosan dengan masakan2 sebelum ni. Kan best kalau ada sape2 yang nak tolong masakkan untuk saya. Kat rumah ada ayam dan ikan. Saya rasa nak masak menu yang belum pernah saya masak. Tapi saya ni bukan pandai nak mereka resepi sendiri. So saya pun carila resepi kat internet. Nak cari yang senang dimasak tapi saya tak pernah masak. Kadang-kadang saya ambil resepi dari tunang tersayang yang sangat pandai mereka resepi baru.

Cari punya cari saya jumpa 1 resepi...ayam masak madu. Erm..macam best je. Saya tak pernah masak guna madu sebelum ni. Simple je. Bolehla nak try. Ni gambarnya....



Tapi gambar tu bukan yang saya masak. Nanti saya upload gambar yang saya masak sendiri. Boleh compare sama ke tak rupanya. Tapi rupa jelah...rasanya tak boleh nak upload kat blog:))

Thursday, June 17, 2010

FIRST YEAR PRESENTATION


Semalam bersamaan dgn 16 Jun 2010 saya telah berjaya melepasi cubaan pertama utk buat presentation kat bumi Birmingham ni. Presentation ni utk my first year assessment.Dah lama saya tak buat presentation mcm ni. Sebab tu nervous sket. Last week saya dah ada pre-presentation utk my supervisor. Dia byk komen slides saya. Dia suka animation. Then, saya pun edit based on his comments.

For the last few days, saya practise utk present. Mmg byk kali saya practise smpai dah boleh hafal rasanya ayat yg saya nk cakap. Tido mlm pn asyik ingat pasal slides je. Nak tido pun risau takut lupa points yg nak cakap. Klakar plak rasanya. Tak pernah saya senervous ni nak present. Saya tak tau lagi mcm mana suasana presentation kat tmpt org. Sebelum ni present kat UTM and UDM je.

Alhamdulillah smalam semua bjalan lancar. I could finish within 12 minutes walaupun agak semput sebab laju sgt bcakap. Sebenarnya saya sgt berdebar bila smpai turn saya. Tapi kak faridah cakap saya nmpak relax je. Usaha saya utk cover bjaya nampaknya..hehe..Btw, thanks to kak faridah sebab dtg tgk saya present and to kak wan yg bg semangat wpun tak dpt attend. Bersemangat sket saya. Lega rasanya dah hbs presentation tu.

Lebih kurang 6 bulan dah saya tak sentuh baju kurung. Utk presentation smlm I decided to wear my baju kurung moden warna oren. Rasa bangga sgt pakai baju kurung kat sini.

Balik umah ptg smlm, saya plan nak update blog. Tapi dah tak mampu. Kepala berdenyut2 sgt. Saya terus tido dgn nyenyaknya. Saya bgn utk mandi, mkn, solat dan call tunang tersayang. Lepas tu saya tido balik. Rehat puas2. Lepas ni kena struggle balik. Tunggu interview session plak 30hb ni...chaiyok2:))

Tuesday, June 8, 2010

SAFARI TRIP


Last weekend I joined a Safari Trip together with my 2 housemates, Dinara and amreen. It was organized by the International Students Association, University of Birmingham. Actually I haven’t been to a zoo for many years. My last visit to a zoo was probably during my childhood.

Sebelum ni saya bayangkan Safari Park mcm Zoo Negara kat KL…kita kena jln utk tgk binatang2 kat situ. But actually, the visitors have the chance to drive through the park. So, kiranya kitorg masuk dgn coach..kalu nak jln tak taula bleh smpai ke tak kat end point…luas kwsnnya. We have spent about 2 hours with all the tigers, cheetah, elephants, camels, rhinos, lions etc. and we got the chance to feed some of the animals. Saya plg suka giraffe…mmg jinak.

We have also visited the SeaQuarium, Creepy Crawlies, Twilight Cave and Seal Island…but of course I would never enter the reptile House..just let Dinara and Amreen having fun there..Then we spent time at the park’s amusement with all the rides…tp mcm biase..saya akan duduk dan tgk je..tak pernah brani utk try all those rides. Lagi pun kesihatan tak membenarkn saya utk enjoy on that day..huhu..sedih btul..harap tak pening naik bas..tp harapan tinggal harapan..

Before balik sempat saya beli soft toys for my collection..hehe..nak beli yg besar tak mampu…beli yg kecik2 jelah..Kitorg blk dalam dlm kul 6 ptg dan smpai di univ kul 7. Saya terus blk umah dan tido…zzzzzzzzzzz