Monday, August 30, 2010

108 days...


Sedar tak sedar lagi 108 days to my wedding...and 93 days to go back…yeayyy.. Excited nak balik jmpa org2 tersayang kat Malaysia. Tapi bila tgk checklist rasa risau sgt dgn wedding preparation. Setakat ni tak buat ape2 pun lagi. Saya hanya mampu buat to do list utk abg maizul dan adik (my wedding planner). Adik, mama dan abah saya yg akan bt decision utk saya. Rase tak senang duduk bila tak bleh bertindak sendiri ni. Byk sgt yg nak kene buat….

1) Cari dan tempah baju sanding.
2) Tempah mak andam, pelamin, bilik, meja mkn pengantin, photographer.
3) Tempah kad jmputan kawin.
4) Beli brg2 hantaran (dah divide dgn abg brg2 yg nak dibeli…hrp2 abg akan beli sblm raya ni…tp saya tak bleh decide lagi nak beli handbag, kasut and makeup ape..huhu..)
5) Survey souvenirs…dll

Byk lagi kalu nk list in detail. Sedih gak sebenarnya bila tak dpt buat preparation sendiri. Bila dpt buat sendiri semua baru rasa kemeriahan nak kawin tu..hehe..
Kesian kat abg sbb tpksa beli brg hantaran sndiri dan sume buat sorg2…kan best kalu dpt cari sama2:(
Saya hrp bile saya blk 2 weeks before wedding tak byk yg belum settle. Jadual utk 1st week kat Malaysia tu dah full. Maybe 2nd week tu akan dipenuhi dgn preparation kat umah. Tkt nanti saya jet lag + letih sgt dgn preparation smpai nmpk plak muka letih tu on the wedding day..huhu..

Ape2 pun saya harap semuanya bjalan lancar spt yg dirancangkan..insyaAllah..

Friday, August 13, 2010

Ramadhan di Birmingham


Dah lbh sebulan saya tak update blog. Agak busy lately dgn lab work. Balik ptg dah sgt letih utk mengarang. Sedar tak sedar hari ni dah 3 Ramadhan. Kejap je masa berlalu. Selamat berpuasa kepada seluruh umat Islam di seluruh dunia. Smoga Ramadhan kali ni amat bermakna buat semua.

Alhamdulillah, I have an opportunity to experience fasting during the month of Ramadhan in the UK. However, I can feel how grateful I am to be a Malaysian. The beauty of muslims in Malaysia is that we are united in term of starting and ending our fasting month. Tak mcm kat sini. Saya confused bila nak start puasa. Saya risau gak kalu saya bwk bekal pegi school padahal dah start puasa.

Fasting in the summer is quite challenging actually for the first timer like me. Skrg ni subuh dalam kul 3 pagi dan maghrib dalam kul 8.45 mlm..about 17 hours fasting. Saya dah siap2 sahur sebelum tido sebab mcm takde harapan je nak bgn sahur kul 2 tu bile tido dlm kul 12 (lps skype dgn tunang tersayang). Saya tak risau sgt nak puasa 17 jam tu sebab weather kat sini takdelah meletihkan sgt compared dgn kat Malaysia. Yg merisaukan saya adalah…..mkn lps tu tido..silap2 nanti org lain puasa makin slim tp saya makin chubby. Utk first 3 days ni maintain la lg. Tak taula mcm mane dgn 27 hari lg nanti..huhu..

At first saya rasa sayu gak fikirkan nak berbuka n sahur sorg2. Tapi stkt ni saya berbuka kat umah Diana dan Faizal which is just 2 minutes walking from my flat. Thanks to both of them sbb ajak saya berbuka kat umah. Meriahla sket bile berbuka bertiga. Saya blk umah dlm kul 10 mlm and as usual I will spend time chatting with abangku sayang sambil dia bersahur.

Deep inside me, I miss Ramadhan in Malaysia. Saya rindu nak pegi bazar ramadhan, berbuka dgn family tersayang dan pegi terawih kat masjid. May Allah grant us the patience and may He shower all his blessings upon us in this holy month. Insyaallah….