Sunday, November 21, 2010

Tight schedule is back...

Brape hari lagi ye nk blk??Counting the days to go back+pertukaran status dr "Miss Nurul " ke "Madam Nurul". Hari ni saya dan tunang tersayang try arrange jadual kitorg utk siapkan smua urusan kat Malaysia nnt based on few changes utk aturcara majlis. Cuak saya dibuatnya bile tgk schedule ni. 

3/12     - Majlis akad nikah di Perlis (mlm)
7/12     - Ambik wedding cert dan terus ke Tganu
8/12     - Smpai di Tganu, ambil borang di Unisza dan isi, hntr wedding cert for 
             translation kat Mahkamah Tganu dan kalu smpat terus hntar borang   
             ke Unisza
9/12     - Ke Kuantan utk urusan cuti abg, beli kasut+handbag utk hantaran
10/12   - Submit borang cuti abg ke JPN Pahang
12/12   - Balik ke Tganu
13/12   - Hopefully bleh dpt surat kelulusan bwk spouse dr Unisza, ambik 
             wedding cert translation, ke KL
14/12   - Submit visa application abg, balik Perlis for last minute preparation
18/12   - Majlis di Perlis
25/12   - Majlis di Tganu
3/1      - Hopefully dah bleh collect visa abg kat KL
7/1      - Balik ke UK...huhu..

Bile saya nak spend time dgn family ni? Nmpknya kene prepare physically and mentally. Mesti sgt penat nanti. Saya sgt2 berharap kelulusan dr Unisza tak ambik masa lama..kalu tak, akan ada problem dgn visa application. Smoga saya akan dikurniakan kesihatan yg baik dan kekuatan utk settlekn sume urusan spt yg dirancangkan. Amiinnn...


Tuesday, November 16, 2010

Aidiladha 2010

Hari ni tanggal 16 November 2010, all muslims in the UK celebrate Aidiladha which is 1 day earlier than in Malaysia. Yesterday I planned to go to the university as usual for today...as there is no celebration organized by Malaysian community in Birmingham. Utk raya kali ni saya tak masak ape2 pun sbb rasa mls sgt + takde mood. Ntah nape 2/3 hari ni saya serabut je. Saya buat tiramisu je mlm td...my first trial. As usual, saya ambik resepi dr internet...modify sket dr resepi kak hanieliza. Rupa bntuknya ada...tp rasa tu tak taula...bg saya sedap je..hehe..Ni pic tiramisu saya...juadah utk hari raya ni.

  
















Bgn pg ni saya duk fikir nak pegi school ke tak. Eventhough saya tau there won't be any celebration or invitation, but for the last 26 years saya dah set yg hari raya is a holiday. So saya rasa mls nak pegi school hari ni. Saya pun lepak2 je kat umah smbil dgr takbir raya kat you tube. Dlm kul 10.30 baru saya rasa nak kuar. Saya pun call kak faridah and bgtau nak pegi umah dia. Saya smpai Aston dlm kul 12tghr. Kak faridah and achik masak pulut kuning, rendang ayam, kari daging, nasi impit, kuah kacang, karipap dan kek pisang...byk kan. Bile duk kat sana rasa meriah je with 3 cute kids sara, farhan and faris. Sumenya berbaju kurung dan baju melayu. Auntie zai ni je mls nak iron baju kurung. Really enjoyed being with them.

Dlm kul 2.30 ptg saya blk umah and relax jap. Then kuar lagi pegi umah kak syikin plak dlm kul 3.30. Kak liena and family were also there. Kak syikin and hubby masak nasi kerabu...my favourite. Lps mkn duk sembang2 dgn kakak2 berdua tu. Diorg byk guide for my wedding preparation dan proses nak bwk my hubby to be ke UK nanti. Nsb baik ada kakak2 yg baik kat sini yg bleh jadi reference dan tmpt saya mngadu. Dah jadi mcm family baru kat sini.

Saya blk umah kul 5 lbh and baru rasa nak masak. Erm..teringin nak buat rendang ayam plak. Try search resepi and found a suitable one. Berjaya masak dan mkn smpai knyang. Byk plak mkn hari ni. Hopefully berat tak naik blk.

Dah cukup smbut Aidiladha for this year. Esok kena pegi school mcm biasa...jgn mls2 ye:)


Saturday, November 13, 2010

Aktiviti di Hari Sabtu


Weekend dtg lagi!!!!Mcm biasa...for the past few weeks saya akan kuar city on Saturday. Tak habis lagi brng yg nak dibeli. Rasanya souvenirs dah cukup. Hari ni bhajat nak beli brg utk diri sndiri plak. Dah lama tak beli baju...so target for today...nak beli blouse yg cantik..hehe..Saya kuar kul 9.30 pagi. Ingatkan kuar awl bleh blk awl and skype dgn mama, abah dan tunang tersayang. Puas saya cari baju yg berkenan di hati...sume saya masuk..Debenham, H&M, New Look, Next, Bhs, Select, Quiz ...tak jmpa plak yg sesuai dan bkenan. Bile suka designnya, pjg plak smpai betis..mcm jubah jadinya. At last saya tak beli pun.  Dlm tak beli blouse yg dicari2 tu habis gak dlm £50. Tak puas hati btul tak mcapai target hari ni lps 3 jam mcari.
Saya smpai umah dlm kul 2. Letih+lapar sgt...kat umah takde lauk plak. Singgah beli cheese burger meal kat Dixi Chicken la nampaknya. Balik terus skype dgn org2 tersayang.  Then, lps solat maghrib, saya kuarkan sume brg2 yg dibeli di London, Queen Anne dan brg2 hantaran...mula packing brg2..nk  tgk muat ke tak dlm beg. Rasanya berat tu takla sgt. Takkan over 30kg. Punyela bsemangat mcm nk blk esok je..huhu..Alhamdulillah sumenya muat wpun brg2 Queen Anne tu tpksa dibuka kotaknya. Tinggal brg2 yg remeh2 je nak masukkan nnt. Ready to go back!!!!Really2 miss my family and my hubby to be. All the stuffs have been packed...jom balik....

    Tuesday, November 2, 2010

    A special gift for my beloved sis

    Last 17 October was my sister’s convocation at UTP...she has formally graduated for her first degree in mechanical engineering...and this coming 17 Nov will be her 23rd birthday. Actually I have promised her to attend her convocation but I couldn’t make it. Really sorry sis...If I was in Malaysia on your convocation day, I will definitely be the 1st person giving you a bouquet of roses on that day.

    For that reason, I have promised her to buy a gift from UK. After trying to find the most suitable gift, I thought it would be good if I buy a camcorder for her so that it can be used for taking video on my wedding day....good idea isn’t it?

    So here it is...for you my sis..please have a look at the picture first and it will be yours in less than 1 month..please wait for it. This is what I can afford just to make you happy. Hope it will be the best gift for your birthday as well.
    Luv u adik!!!!



    Research Work vs Wedding Preparation


    Hari ni saya ada meeting dgn SV at 3pm. Last few days saya struggled buat data analysis sbb nak tunjuk result masa meeting hari ni. Bila ada data byk2 ni dah pening nak buat analysis. Moral of the story...kena bt analysis as soon as dpt data..tak bleh kumpul data byk2 bru analyze. Masa meeting hari ni rasa mcm pre-viva je. Byk plak soalan yg ditanya smpai dah terkebil2 nak jwb. Lps meeting rasa tension. Sbb tu update blog ni utk release tension. Lupakn kejap psl research work.

    Erm...tak sangka hari ni dah 2 Nov rupanya. Sedar tak sedar dah tak lama saya nak blk bcuti kat Malaysia. Mksdnya dah tinggal lbh kurang sbln je lagi to my wedding. Mcm tak pcya je rasanya. Duk kat sini relax je lagi. Selalunya org nak kawin lagi sbln tu msti sgt busy dgn preparation. Btul ke saya nak kawin ni?hihi..
    Saya kena buat checklist preparation utk nak blk mlysia+wedding. Kalu sume simpan dlm kepala ni alamatnya byk la yg lupa nanti.

    1)     1) Beli souvenirs utk org2 tersayang di Malaysia..stkt ni ada yg dah beli..tp 
                byk nak beli brg2 Queen Anne...tggu nak gi beli dgn kak faridah.
    2)     2) Prepare sume dokumen2 utk visa abg nnt..nak isi application form 
                siap2...byk yg saya confuse..kena tnya kat sape2 yg lbh arif.
    3)     3) Buat list address kwn2 yg nak diposkan kad jmputan kawin..kad pun tak 
                siap lagi..huhu.
    4)     4) Confirmkan baju dan pelamin dgn Butik Cindai Klasik...saya tak tgk lagi 
                mcm mana rupa bntuk baju yg akan dipakai nanti.
    5)     5) Confirmkan cameraman utk mjlis di Tganu...my officemate kat   
                unisza..hopefully dia ingt psl ni sbb dh lama bgtau.

    Ni yg bleh/perlu dibuat dr UK. Yg lain kena tggu blk mlysia bru bleh bertindak. Checklist tu msti akan panjang berjela2.