Friday, October 14, 2011

Chocolate craving

Lately saya prsn yg saya suka bebenor mkn coklat. 1 bar yg besar tu bleh hbskan sorg2 in a day.  Saya tau tak elok utk kesihatan tp nak buat mcm mane...dah coklat tu bleh hilangkan rasa tak sedap kat tekak ni. 

Akibatnya......since last 2 weeks saya slalu rasa nak pitam, badan bpeluh2, sakit perut n lemah longlai...smua mnyerang serentak. 1 week saya bertapa kat umah. Bile dah rasa tak tahan saya pun pegi jmpa doc kat GP. Doc ckp glucose dlm urin agak tggi...then dia terus suruh saya refer ke Women Hospital. Kat hospital midwife check BP, buat blood test, buat CTG etc...alhamdulillah baby’s heartbeat n movement normal...as my midwife always said ..“she is a happy baby....”. I was advised to take more fluid to reduce the dizziness...huhu...rasanya saya dah byk minum air...at least 2litres a day...tak cukup lg ke?Tak larat nak ulang ke toilet dah ni:(

So skrg ni saya pun tpksa stop mkn coklat n kurangkn sugar intake...wpun tak serius tp risau jgak saya bile baca kat internet psl diabetes during pregnancy. Kdg2 duk teringt je kat coklat...kalu masuk lab mmg akan bjmpa la dgn Mr G&B Dark Chocolate...hehe...Bile buka freezer kat umah nmpak aiskrim yg menggoncang jiwa plak...sabar ye zaizuliana...think about your little one first...ok???? For the time being, I have to say goodbye to....




Thursday, September 29, 2011

Perginya atuk tersayang...


Dah berbulan2 mood utk update blog ni x dtg2. Smua idea accumulated dlm kpala je. Tp kali ni hati terpanggil utk meluahkan sbuah kisah sedih yg blaku tanggal 25 September 2011 (Ahad)......

Pg ahad tu dah ada plan dgn abg nk pegi carboot sale kat Moseley n Hockley. Wpun hjn turun agak lebat tp pegi  gak tgk kot2 kat sana tak hjn...but as expected, pdg kriket kat Moseley tu kosong je. So kitorg terus ke city centre smntara nk tggu tghr nk pegi open house yg start kul 11. Masuk je parking kat city centre tu dpt message dr abah minta abg call abah. Pelik plak rasanya...tak pernah abah suruh abg call...smpt lg bgurau dgn abg...abah dh rindu kat menantunya  kot. Saya just replied “jap lg kakak call...ada kat bndr ni”. 

After spending about 1 hour merayau kat Bull Ring tu, kitorg terus gerak ke open house...punyela sedap mkn nasi kerabu  ayam percik...saya mkn 2 pinggan. Kul 3 ptg bru smpai umah...rest for 10 minutes n solat zuhur. Then abg suruh saya call abah dlu...dah lama abah tggu...abg msuk toilet jap.

At first saya call umah kat Perlis, but no one answered. Then saya call handphone abah....rupanya abah kat umah mak (nenek sebelah mama) kat Kedah. Abah tnya abg mana? Saya ckp abg dlm toilet jap lg dia dtg. Saya smpt ckp dgn abah for 2 minutes...then abg dtg. Abah suruh saya masuk bilik. Hati saya dah start rasa tak sedap...msti ada something happened. Kat dlm bilik saya dah rasa bdebar2. Jap je abg ckp dgn abah...then abg pnggil saya turun...Abg peluk saya n bgtau ada bad news dari kmpung...ayah (atuk sebelah mama) telah dipanggil mngadap Penciptanya. Air mata saya tak dpt ditahan lg...saya terus mnangis teresak2. Saya amat mnyayangi ayah dan mak yg telah mjaga saya sejak berumur 40 hari, mcurahkan kasih syg sepenuhnya, melayan kerenah saya smpai saya berumur 4 thn. Saya still bmanja dgn mak n ayah even dh jd isteri org.

Lama jgak abg pujuk saya...saya tau tak elok menangisi kematian n tak elok jgak utk baby. Tp saya rasa amat tkilan tak dpt berada di sisi ayah di saat2 akhir hayatnya, tak dapat menatap wajahnya apatah lagi mencium dahinya buat kali terakhir...Ciuman yg terakhir adalah masa saya nak blk ke UK last January. Ni yg saya cukup tkt bila buat kptsn utk further study kat UK...tkt tak smpt jumpa dgn org2 tersayang utk kali terakhir. Tp tak ada daya saya utk melawan kehendak takdir. Smuanya dah tertulis yg saya tak dpt bsama di hari pengebumian ayah. Masih tbayang2 lg...ayah menangis bila saya salam, peluk dan cium dia.

Lps ni dah tak ada org lg yg akan tggu kat depan pintu umah bila saya smpai kat kmpung di Jitra... Apa2 pun saya bsyukur sbb dah tunaikan hajat ayah nk tgk saya jadi sorg isteri sblm dia pejam mata. Di mlm akad nikah saya pd 3/12/2010, ayah ada bsama masa abah menikahkan saya dgn suami tersayang..alhamdulillah...

Ya Allah, Kau ampunkanlah dosa-dosa ayah dan tempatkanlah dia di kalangan org-org beriman...Al-Fatihah...


 Gambar kenangan di mlm pernikahan kami 
(Dari kiri: abg, tokwa mad, tokwa tom, mak, ayah dan saya)

Thursday, August 18, 2011

Practice makes perfect

Minggu ketiga Ramadhan ni saya dan abg menambahkan pahala dgn mnjemput tetamu berbuka kat umah...sape lg kalu bkn saya yg masak...dgn dibantu oleh abg.. Rusuhan pun dah reda kat Birm ni. Just jemput kwn2 terdekat...n kebetulan ada kwn yg dh nk blk Mlysia for good n ada yg nk blk collect data for 3 months. InsyaAllah, kalu ada rezeki dan kesihatan mngizinkan nnt raya bleh jemput kwn2 lain dtg mkn kat umah plak. Lagi pun tak smpt buat house warming pun lps pindah ke umah baru ni.

Saya ni bkn pandai sgt nak masak masakan yg special...masak ape yg termampu..yg penting org tersayang ckp...sedappppp...Ni menu yg dimasak utk tetamu mggu ni...

Menu utk ahad:
-          Ikan sea brim sweet sour
-          Ayam goreng tepung
-          Kangkung tumis belacan
-          Puding jagung
-          Buah honeydew
-          Air teh o

Menu utk selasa:
-          Ikan siakap masak 3 rasa
-          Sup tulang
-          Sayur campur
-          Popia goreng (niat di hati nk buat popia sira pedas, tp tak sempat)          
-          Buah anggur
-          Air teh o dan jus

Rabu plak jemput warga Selly Oak utk majlis tadarus n terawih kat umah. Tp jus sediakan juadah yg ringan2 je. Saya pun buatla popia sira pedas yg tak jadi smlmnya, keropok n buah.

Tak smpt plak nk snap gmbr..kelam kabut je..elok2 siap masak masa nk berbuka. Walaupun penat tp rasa puas hati sbb dpt masak utk tetamu...1st time rasanya. Hubby pn cakap...lps ni mesti saya terer masak...bleh masak 10 juadah sorg2...huhu...tp dlm keadaan skrg ni rasanya tak mampu lg... InsyaAllah akan diusahakan..practice makes perfect!!!!

Thursday, August 11, 2011

Riots in England

For the first time I do not feel safe to be here when violence has broken out in several cities around England. There was unrest in cities including London, Manchester, Salford, Liverpool, Nottingham and Birmingham, with shops being looted and set alight.. Don't know exactly the reason... Various opinions have been expressed and disputed among politicians, in the press and elsewhere suggesting possible contributory factors to the unrest including:
  • Fatal shooting of a suspect by the police
  • The lack of response by the police when confronted by the protest
  • Local tensions with police
  • Criminal opportunism
  • Recreational violence
  • Gang culture
  • High unemployment and cuts in public services
  • Economic crisis
  • Poverty
  • Multiculturism
It all started after the fatal shooting of a 29-year-old man, on 4 August 2011 by police In Tottenham, North London. Even though keadaan di bumi Birm masih terkawal but we need to be alert all the time and keep off the road at night..just got msg from friends yg geng2 ni dah start pegi ketuk rumah ...there will be a woman yg ketuk then bila pintu dibuka 4 men will go in. Kesimpulannya, smua berada dlm keadaan ketakutan skrg...nak pegi Uni pun rasa tak selamat. Malaysia community kat sini dah siap sediakan tempat utk berlindung kalu keadaan memaksa.

Last night dijangkakan Birm is going to be madness but Alhamdulillah stkt ni no violence reported. Maybe berkat Allah menurunkan hjn dari lps berbuka smlm hingga pg. Really hope everything will back to normal soon. Smoga smua rakyat Malaysia di England sentiasa dlm lindungan Allah dan dijauhkan dari segala kejahatan..Amiinnn..

Monday, August 8, 2011

Let Us Learn Welsh

From 29-31 July 2011, we were in Wales, a country that is part of the UK. For me, it is a very nice country to visit with many tourist attractions especially the mountain area which is called Snowdonia National Park. But, for this entry, I do not want to reveal the uniqueness of the places that we have visited. For 3 days there, we learned a few words of the Welsh language, spoken as a first language by the majority of the population, while English becomes as a second language. I never know that they have a special language. Fortunately, road signs in Wales are generally in both English and Welsh. Here are some of the signs....enjoy learning Welsh....










Wednesday, August 3, 2011

Ramadhan Kareem


Sedar tak sedar hari ni dah 3 Ramadhan. Alhamdulillah...saya dah berjaya puasa penuh utk 3 hari..hehe...mcm budak2  baru nak blajar puasa je kn bunyinya. Yelah...mstila saya hepi sbb bjaya menempuh cabaran puasa 18 jam dgn penuh kepayahan. Bila dah pkul 2 keatas angin puting beliung pun mula menyerang perut saya ni eventhough tiap2 hari saya sahur...mulala rasa loya yg teramat sgt..tu yg plg tak tahan.  Puasla saya pujuk baby ni duk elok2 jgn kacau ibu puasa. Azam utk Ramadhan thn ni nak puasa penuh..harap2 dimakbulkan. Bkn senang nk dpt puasa penuh...

Wpun thn ni dah tak berbuka n bsahur sorg2 lg kat bumi Birm ni...jauh di sudut hati still rasa rindukan suasana Ramadhan di tanah air tercinta...rindu nk berbuka kat kmpung dgn fmly...rindu nak pegi terawih kat masjid...rindu nak pegi bazar ramadhan...alamak, dah start dah jiwang2...cukup2...nnt makin melarat..hehe...

Last but not least...Salam Ramadhan buat smua fmly dan kwn2 tak kira di mana berada. Smoga amalan pd Ramadhan thn ni lebih baik dari thn2 sebelum ni..InsyaAllah...

Tuesday, May 24, 2011

Hati ini sayu...

Sudah mjadi rutin harian masa lunch hour everyday saya akan buka utusan online. Nak tau gak pkembangan semasa kat Malaysia. 2/3 hari ni byk kisah ttg tanah runtuh di Hulu Langat yg melibatkan Rumah Anak Yatim Al Taqwa. Everytime baca kisah2 ttg anak2 yg terkorban membuatkn ht saya sayu je. Slalunya bila blaku tanah runtuh takdelah rasa tersentuh smpai mcm ni skali. Maybe this time melibatkn kanak2 yg some of them adalah anak yatim...sbb tu hmpir2 nk menitiskan air mata especially bile tgk wajah2 kat bwh ni. Allah lebih menyayangi mereka. Sama2 kita sedekahkan Al Fatihah..smoga rohnya dicucuri rahmat.