Thursday, September 29, 2011

Perginya atuk tersayang...


Dah berbulan2 mood utk update blog ni x dtg2. Smua idea accumulated dlm kpala je. Tp kali ni hati terpanggil utk meluahkan sbuah kisah sedih yg blaku tanggal 25 September 2011 (Ahad)......

Pg ahad tu dah ada plan dgn abg nk pegi carboot sale kat Moseley n Hockley. Wpun hjn turun agak lebat tp pegi  gak tgk kot2 kat sana tak hjn...but as expected, pdg kriket kat Moseley tu kosong je. So kitorg terus ke city centre smntara nk tggu tghr nk pegi open house yg start kul 11. Masuk je parking kat city centre tu dpt message dr abah minta abg call abah. Pelik plak rasanya...tak pernah abah suruh abg call...smpt lg bgurau dgn abg...abah dh rindu kat menantunya  kot. Saya just replied “jap lg kakak call...ada kat bndr ni”. 

After spending about 1 hour merayau kat Bull Ring tu, kitorg terus gerak ke open house...punyela sedap mkn nasi kerabu  ayam percik...saya mkn 2 pinggan. Kul 3 ptg bru smpai umah...rest for 10 minutes n solat zuhur. Then abg suruh saya call abah dlu...dah lama abah tggu...abg msuk toilet jap.

At first saya call umah kat Perlis, but no one answered. Then saya call handphone abah....rupanya abah kat umah mak (nenek sebelah mama) kat Kedah. Abah tnya abg mana? Saya ckp abg dlm toilet jap lg dia dtg. Saya smpt ckp dgn abah for 2 minutes...then abg dtg. Abah suruh saya masuk bilik. Hati saya dah start rasa tak sedap...msti ada something happened. Kat dlm bilik saya dah rasa bdebar2. Jap je abg ckp dgn abah...then abg pnggil saya turun...Abg peluk saya n bgtau ada bad news dari kmpung...ayah (atuk sebelah mama) telah dipanggil mngadap Penciptanya. Air mata saya tak dpt ditahan lg...saya terus mnangis teresak2. Saya amat mnyayangi ayah dan mak yg telah mjaga saya sejak berumur 40 hari, mcurahkan kasih syg sepenuhnya, melayan kerenah saya smpai saya berumur 4 thn. Saya still bmanja dgn mak n ayah even dh jd isteri org.

Lama jgak abg pujuk saya...saya tau tak elok menangisi kematian n tak elok jgak utk baby. Tp saya rasa amat tkilan tak dpt berada di sisi ayah di saat2 akhir hayatnya, tak dapat menatap wajahnya apatah lagi mencium dahinya buat kali terakhir...Ciuman yg terakhir adalah masa saya nak blk ke UK last January. Ni yg saya cukup tkt bila buat kptsn utk further study kat UK...tkt tak smpt jumpa dgn org2 tersayang utk kali terakhir. Tp tak ada daya saya utk melawan kehendak takdir. Smuanya dah tertulis yg saya tak dpt bsama di hari pengebumian ayah. Masih tbayang2 lg...ayah menangis bila saya salam, peluk dan cium dia.

Lps ni dah tak ada org lg yg akan tggu kat depan pintu umah bila saya smpai kat kmpung di Jitra... Apa2 pun saya bsyukur sbb dah tunaikan hajat ayah nk tgk saya jadi sorg isteri sblm dia pejam mata. Di mlm akad nikah saya pd 3/12/2010, ayah ada bsama masa abah menikahkan saya dgn suami tersayang..alhamdulillah...

Ya Allah, Kau ampunkanlah dosa-dosa ayah dan tempatkanlah dia di kalangan org-org beriman...Al-Fatihah...


 Gambar kenangan di mlm pernikahan kami 
(Dari kiri: abg, tokwa mad, tokwa tom, mak, ayah dan saya)