Friday, February 18, 2011

Life is not always easy

The title of this entry may not sound very inspiring or uplifting, but realising that life is not always easy makes me easier to deal with reality. Everyone has problems and even tragedies to deal with. For sure it is not easy to handle all those difficulties. However, it depends on how we handle and resolve the issue.

After going through all the troubles living in a foreign country I learned a lot about myself and became a stronger person. I learned to be patient and persevere to face all the challenges in front of me. Segala masalah yg timbul dalam menjalani kehidupan as a PhD student dan masalah2 sampingan dlm kehidupan di luar kampus menyedarkan saya bhwa tiada yg mudah selagi kita bergelar manusia. Wpun kdg2 saya rasa hampir2 mngalami kekalahan utk terus bjuang, tp berkat semangat dan doa from the loved ones, I was able to survive.

This is the real life. We are here on bumi Allah to grow. We are meant to become better student, wife, daughter, and sister; to become more disciplined, hard working, generous, patient, loving and caring. The more we grow, the more confident we get; the more we put into living, the more life we get. If we only do what is easy, how will we learn?"
 
Life is not always easy. And that is a major reason why it is so precious. If everything in life is easy, there would be no opportunity for real fulfillment.
 
 

Tuesday, February 15, 2011

Hajat tak kesampaian...

Ptg semalam, lepas abg blk keje kitorg terus kuar pegi Birmingham City utk tunaikan hajat abg. Lps beli brg sket kat Boots Pharmacy terus masuk Sportsdirect. Excited sungguh suamiku nak beli basikal. Dia dah bkenan mountain bike kat situ. Lps ni blehla bwk pegi keje. Tak yah jln kaki lg dr train station. Ape yg dibayangkan adalah....basikal yg dh ready utk dikayuh mcm kat Malaysia...abg nk sorong bwk blk naik trainla konon2nya. Ni rupa mountain bike tu...
What made us surprised was...salesman tu kuarkn 1 kotak besar berisi komponen2 basikal...huhu..Mksdnya kitorg kene angkut kotak tu bwk balik and assemble sendiri. Aduuuuuuhhhh...mane larat nak angkut dua org dgn abg...bkn basikal budak2 kecik ni. Dah la kene assemble sndiri kat umah...tak cukup tools gak. Tak sangka plak mcm ni rupanya org kat sini jual basikal..huhu..

Terpaksala kitorg cancelkan...tak bleh beli lg. Kene tggu ada kete dlu...tak bleh angkut naik train. Kesian my hubby...frust sungguh dia..

Sabar ye abg...lps ni kite beli mountain bike idaman abg tu ye..

Friday, February 11, 2011

New life

Skrg ni saya dah menjalani kehidupan mcm biasa as a student and a wife.  At the beginning huru hara gak rasanya nak adapt dgn kehidupan baru ni. Tp Alhamdulillah after about 1 month kembali ke bumi Birm ni saya dah rasa comfortable. During weekdays, I go to the university at about 10am and only go home after 6pm. Dr pagi smpai tghr abg duk sorg2 kat umah. Kesian plak dia boring tp nk bt mcm mane. Nsb baik abg dh dpt keje last 3 weeks as a floor manager (cleaner sbnrnya...but my hubby loves to use that term) di sekolah kat Aston. Dlm kul 3 abg pegi keje and smpai umah kul 6 ptg. Blk umah saya terus masak simple2 utk dinner, lepak2 jap dgn abg, then masak lg utk lunch esok, basuh baju, lipat baju, and kemas2 sket. Dlm kul 12 mata pun dh tak bleh nk buka dh....zzzzzz... Blog pun jrg2 buka....byk nk update tp masa tak mengizinkan.

Weekend adalah masa yg ditunggu2 (rasanya takde org yg tak suka weekend kn). For the last 3 weekends we spent time looking for a car. Dah bmcm2 dugaan kitorg mcari kete kat sini. Nak cari yg murah, low fuel consumption, no stolen and accident record...tp tak nak yg buruk sgt. Penat dah mencari...at last jmpa gak..ada kwn dr Malaysia nak jual kete sbb dh beli kete baru utk bwk blk Malaysia. Tp skrg ni kete tu blum bwk blk ke Selly Oak lg sbb blum settle urusan insurance and road tax. Tak sabar rasanya nk jln2..hehe...