Tuesday, November 16, 2010

Aidiladha 2010

Hari ni tanggal 16 November 2010, all muslims in the UK celebrate Aidiladha which is 1 day earlier than in Malaysia. Yesterday I planned to go to the university as usual for today...as there is no celebration organized by Malaysian community in Birmingham. Utk raya kali ni saya tak masak ape2 pun sbb rasa mls sgt + takde mood. Ntah nape 2/3 hari ni saya serabut je. Saya buat tiramisu je mlm td...my first trial. As usual, saya ambik resepi dr internet...modify sket dr resepi kak hanieliza. Rupa bntuknya ada...tp rasa tu tak taula...bg saya sedap je..hehe..Ni pic tiramisu saya...juadah utk hari raya ni.

  
















Bgn pg ni saya duk fikir nak pegi school ke tak. Eventhough saya tau there won't be any celebration or invitation, but for the last 26 years saya dah set yg hari raya is a holiday. So saya rasa mls nak pegi school hari ni. Saya pun lepak2 je kat umah smbil dgr takbir raya kat you tube. Dlm kul 10.30 baru saya rasa nak kuar. Saya pun call kak faridah and bgtau nak pegi umah dia. Saya smpai Aston dlm kul 12tghr. Kak faridah and achik masak pulut kuning, rendang ayam, kari daging, nasi impit, kuah kacang, karipap dan kek pisang...byk kan. Bile duk kat sana rasa meriah je with 3 cute kids sara, farhan and faris. Sumenya berbaju kurung dan baju melayu. Auntie zai ni je mls nak iron baju kurung. Really enjoyed being with them.

Dlm kul 2.30 ptg saya blk umah and relax jap. Then kuar lagi pegi umah kak syikin plak dlm kul 3.30. Kak liena and family were also there. Kak syikin and hubby masak nasi kerabu...my favourite. Lps mkn duk sembang2 dgn kakak2 berdua tu. Diorg byk guide for my wedding preparation dan proses nak bwk my hubby to be ke UK nanti. Nsb baik ada kakak2 yg baik kat sini yg bleh jadi reference dan tmpt saya mngadu. Dah jadi mcm family baru kat sini.

Saya blk umah kul 5 lbh and baru rasa nak masak. Erm..teringin nak buat rendang ayam plak. Try search resepi and found a suitable one. Berjaya masak dan mkn smpai knyang. Byk plak mkn hari ni. Hopefully berat tak naik blk.

Dah cukup smbut Aidiladha for this year. Esok kena pegi school mcm biasa...jgn mls2 ye:)


2 comments:

  1. sekolah di mana zai?salam kenalan dr mia

    ReplyDelete
  2. salam pkenalan mia..zai tgh study kat birmingham skrg ni

    ReplyDelete